Jag läser på SvD att en åklagare inleder en förundersökning angående snutens insatser i Salem den 6 december 2008. 4 anmälningar om misshandel, 6 om tjänstefel. Åklagaren verkar det inte vara mycket krut i: Den troliga utgången är att JO tar upp det om jag lägger ner det. […] Om man ger tillstånd till en motdemonstration och sedan i praktiken ställer in den genom att inte låta demonstranterna komma fram, är det juridiskt lite tveksamt. Men om polisen bedömde att man inte hade något annat val är det kanske svårt att hävda att det är brottsligt (mina fetingar). Kommer förundersökningen leda till ett enda åtal? Inga enskilda polismän är identifierade, beslutsgången över insatsen är lång i hierarkin och snutens ord väger tyngst i berättelserna. Snutarna håller stenhårt i kårandan, har samma identifieringsnummer eller inga nummer alls, den enda journalisten som kritiserar tystas. Nej, ingen kommer bli dömd, på sin höjd säger JO något smått kritiskt om insatsen – ord som bara riktas rakt ut i luften och försvinner.

Det är bedrövligt att det inte är ett fuckin’ ramaskri runt händelserna i Salem. Över 500 personer vägrades säga sin åsikt (och detta till fördel att nazister skulle få uttrycka sin!). Polisen inspirerades av 30tals Tyskland: körde fram ett tåg, misshandlade folk in i det för att därefter gasa det med pepparspray.

Detta är INTE EN ENSKILD händelse. Nu skrev jag specifikt om Salem 2008, men det ena eller andra eller alltihop sker varje gång det är demonstration. Alltid trakasserier. Förvisso; kan man bete sig som polischef Jaldung & co. gjorde sommaren 2001 i Göteborg och bli friad för det är det ju freakin’ fritt fram!

Inte många tror på när vi berättar som snutens övergrepp, vi ljuger, vi överdriver, vi provocerade. Jag väntar på att fler får uppleva snutens grova övertramp – ni kommer få en chock. Och förhoppningsvis slår ni tillbaka.

Relaterat: Andrea Doria skriver som vanligt bra, Ohyra är härligt snuthatande, props till Motkraft som sammanställer en Vitbok över Salemhändelserna ’08, Quick Response ser över hur medierna skrivit.

Självklart sätter Andrés orden på hatet och föraktet!

**********

Dagens låt: Grioa – 01 (lyssna) (text) (tanka)
vi slår inte mot vi slår ut för årstiden är vår
ni valde att ta det utomhus
där hindras inte flera hundra jävla aktivister
visst gör det ont när knoppar brister hur känns det
när knoppar brister och nu ska skotten i deras vapen
öppnas som blomblad men den sommaren såg jag nåt vackert
när blocket stal eran storstad och resten av konsekvenserna
ser jag som självförsvar

Annonser