En allvarligt menad fråga! Jag har aldrig hört någon uttrycka sig positivt om dem. Exempelvis är man förbannad över att Västtrafik är dyra: månadskorten, enkelresorna, stämplingarna. Från den 5 januari 2009 är dessutom kollektivresandet ännu dyrare – inget som klingar gott hos majoriteten. Nyligen höjdes även böterna för plankning från 800:- till 1200:- Hutlöst! Västtrafiks pressansvariga förklarar böteshöjningen med att det ska ha en avskräckande effekt. Det Västtrafik inte vill förstå är att redan 800 spänn är wicked mycket pengar och anledningen till att man plankar är att man inte har råd med biljett! Det enda Västtrafik åstadkommer med sina satans böter är en stor portion stress för låginkomsttagare. God damn it, IQ-befriade!

Ett annat exempel är Västtrafiks opålitlighet: inställda turer, försenade spårvagnar, bussar som inte kommer alls. Även hur Västtrafiks kundbemötande är väcker irritation: otrevligt, rasistiska tillmälen, oförmåga/ovilja att lyssna och förstå. Eller varför inte hur Västtrafik inte ser till allas behov: inte möjligt för rullstolsbundna att resa med spårvagn, svårt för barnvagnar att få plats och även här kommer biljettpriset in i bilden. Samt inkompetens: varje höst hamnar Västtrafik på löpsedlarna där de varje år inte var beredda på snön och halva stan är lamslagen eftersom kollektivtrafiken är ur funktion. Ersättningsbussar är ju något av ett skämt: en ynka buss till 200 väntande – det ser ofta ut som ett Guinessrekord-försök. För att inte tala om deras stasi-metoder via Västtrafiks förlängda repressionsapprat – kontrollanterna. Dessa psykfall till människor utför regelbundet misshandlar – händelser som sällan når längre än närmaste kretsen eller trillar in till Planka Göteborgs mail. För vem lyssnar på fattiga förortsbor, ungdomar och studenter som är dom som oftast råkar ut för övergreppen? Aldrig att media skriver om det, polisen väljer att se allt som lögner, Västtrafik håller sina egna om ryggen. Men vi som bevittnat ett (eller flertal) övergrepp vet hur illa det är. I samband med kontrollanterna ska självklart även nämnas hur inhumana de är – sätter dit allt och alla utan biljett, misshandlar de som sätter sig emot och ringer stolt snuten när de får tag i en papperslös invandrare.

Det känns overkligt för många av oss att läsa Ägarrådets mål för Västtrafik: öka kollektivresandet, bidra till att skola, arbete, service, fritidsaktiviteter blir mer tillgängliga för invånarna, sträva efter anpassad kollektivtrafik för funktionshindrade samt att invånarna skall vara mycket nöjda med Västtrafik. Deras ageranden går tvärtemot deras så kallade ”mål”.

Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och av Västra Götalands kommuner, dvs. (även fast det verkar långt bort) av oss gemensamt. I Stockholm har SL blivit riktigt vansinniga och ska införa stora glasväggar så att inte en levande själ utan biljett ska komma igenom. Min första tanke här är att folk bara kommer bli pissed och uppfinner nya kreativa sätt att planka eftersom de måste. Nästa tanke är hur SL ens kan få detta godkänt? Det måste ju vara farligt ur säkerhetssynpunkt, folk som fastnar och hur ska detta funka ifall det startar en brand? Kommer ju bli kat-a-strof.

Få är nöjda, många betalar, varför? Så, nu kommer vi till att planka. Fuskåkare kallar Västtrafik oss i ett försök att kriminalisera något som alla vi utan alternativ (råd med taxi, har egen bil osv) måste använda. Jag kallar plankning realism.

Till er hjälp, bilder (tagna vid storkontroll 2007-10-23 så tänk på att vissa kanske är inaktuella), så ni kan identifiera en kontrollant även när de jobbar civilklädda:kontrollanter_collage2

Hur går man med i planka.nu?
Solidarisk kollektivtrafik går ut på att vi har en gemensam kassa som vi alla bidrar till genom att vi betalar in medlemsavgift på 100:- i månaden. Om du åker fast skickar du in boten till planka så betalas dina böter med medel från den gemensamma kassan. Läs hos de lokala organisationerna hur du går med!
Planka Göteborg
Planka Stockholm
Planka Östergötland
Även Planka Skåne har viss information, dock ingen bötesfond.

Läs också: Veronica skriver Västtrafik anfaller, se upp för razzia!, Planka.nu Göteborg saboterar razzia, sandrakanske irriteras över Västtrafiks oförmåga att fatta dethärmed snö, Västtragik skriver om diskrimerinegn av rullstolsbundna, En liten bloggjävel skriver om de höjda biljettpriserna: Västtrafik blir lite pengakåtare.

**********

Dagens låt: Mofo – Join us (lyssna och se) (tanka album)
come and join planka
I swear you like it!

Annonser