Snabbmatsrestaurang. Nyanställda är i allmänhet 16-18 år utan större arbetslivserfarenhet och mångas första ”riktiga” jobb med anställningskontrakt, lön, arbetskläder osv. Välkomna till arbetslivet! skriks det ut. Välkomna till helvetets sjunde krets är det korrekta som det snart ska visa sig.

Första dagen. Plötsligt har du en arbetsledare/chef bakom ryggen som skäller på dig hur otroligt sämst du är, att du slår in i kassan fel, dressar hamburgarna fel, tilltalar kunderna fel, plockar maten fel.. Saker som inte ens är ditt jävla problem: att chefen inte tillåter ordentlig utbildning, utan det måste hela tiden tjänas pengar via försäljning eller produktion. Men framför allt: du är för långsam! Snabbare! Stressa! Hämta drickan först, ställ den i rätt hörn av brickan, därefter spring efter burgaren och sist spurta efter pommes fritsen. Allt med ett leende och på en tid under 30 sekunder. Och ni har tidsräknare i kassasystemet som chefen kan kolla när helst han vill och därefter ge dig en ny utställning om dålig servicetid. Dina kunder ber dig tillochmed att ta det lugnt eftersom du inte ens kan prata i normal takt på grund av den höga stressnivån. Första rasten är det direkt in på toaletten och bryta ihop. Psyket är helt slutkört, det känns som om hjärnan har steks.

_

En historia. Ung kille på 16-17 år tvingas inför hela personalstyrkan be om ursäkt, det var hans fel, att arbetet gått så dåligt idag. Och/eller så tvingas han ut i restaurangen för att gå runt till kunderna och be om förlåtelse för dålig service. Förnedring och felriktad fokus deluxe!

Vi hatar att vara på arbetsplatsen! Våran hämnd tar sig olika uttryck. Någon som fick sparken, pga. av för lite stress, lämnade mat på de mest otillgängliga ställena i hela restaurangen. Haha, fan vad det kom att lukta illa efter några veckor! Andra snor mat, toalettpapper, köksutrustning, rengöringsartiklar m.m. under sin uppsägningsperiod. Eller varför inte irritera chefen mer genom att vid gapande om snabbare, snabbare, snabbaaareee! så sänker man arbetstempot och börjar maska. Den sista lyxen kunde enbart fast anställda njuta av fullt ut.

Alla gråter de första dagarna – och allt du kan göra är att fortsätta jobba på.

**********

Dagens låt: Afasi & Filthy – Jobb (lyssna) (text) (tanka album)
Kanske till och med kvällar och helger med massa tur kan man få sej en rast
Man ska väl inte klaga antar jag för vårt land är ju tryggt
Aldrig krig, knappt nån svält – men fan inget anställningsskydd

Annonser