Det här med skador orsakade av arbetet.

Störst och främst och värst är självklart stressen. Vi kan inte varva ner när vi kommer hem utan fortsätter i samma hysteriska tempo som på jobbet. Exempelvis att laga mat hemma sker med nåt i varje hand, alla plattor/köksapparater igång samtidigt, snabba steg och inte sällan tar det inte mer än 15 minuter (då tänker jag att ”vanligtvis” tar matlagning typ en timma). Sova är svårt. Varva ner är liksom inget man har tid med och de oregelbundna arbetstiderna gör det inte lättare med sömnen. Man vaknar om natten med bultande hjärta – fortfarande stressad! Drömmarna kretsar kring arga kunder som inte fått sin hamburgare, fritöser som segar, köket som glömmer ens beställning bland 100 andra, psykochefen som letar efter minsta fel, gråtande arbetskamrater. Och så botar vi detta varje morgon med en halvliter kaffe för att orka med en dag till. Rasterna domineras av nikotin och mer kaffe. Förstört psyke, lever och lungor.

Inom restaurang-branschen tjatas det ständigt om renlighet. Ett spel för gallerierna kallar jag det. Arbetsledningen är väl medveten om att ifall det skulle skötas på korrekt sätt skulle det krävas fler arbetare – det vill säga: mindre vinst. Många rengöringsmedel, vissa även förbjudna av svensk lag, är starka och det är inte ovanligt att man utvecklar allergier och utslag. Kan du inte städa kan du inte jobba kvar.

Vad hände med arbetsgivarens rehabiliteringsansvar? Arbetskamraterna vet inte om att det finns något sådant. Blir du sjukskriven av läkare pga. skador orsakade av arbetet får du sparken och måste kämpa envist för att ens få sjuklön! Det är så hysteriskt felvrängt!

Sjukanmälan sker med viss ångest. Rädsla att inte bli betrodd av chefen, tanke på arbetskamraternas extra arbetsbörda och din egen pengaförlust. Det sker systematiskt på många snabbmatsrestauranger att sjuklön inte ens betalas ut eller är felaktig (för låg). Arbetspass försvinner bara ur systemet och det låtsas som du aldrig ens varit schemalagd de dagarna du var sjuk.

Något som många restaurangarbetare bär på är souvenirer från jobbet i form av ärr och märken, främst på underarmarna. Något som orsakas av grillar, fritös-korgar, knivar, tunga brickor. Detta är något man ska anmäla till Försäkringskassan! Du kan få skadestånd. Även fast du kanske inte bryr dig om ärr/märken just nu så kan du om 10 år få cash för att opera bort dem. Hala golv är ett annat ständigt arbetsmiljöproblem. Man halkar omkull med risk att slå sig rejält, man går i 8-9 timmar och spänner hela kroppen. Specialskor med anti-halk-special-blablabla (modell 1488 är det enda som är roligt med dem! <– internt vänsterskämt, sorry) måste man betala för ur egen ficka.

Förutom att man får ont i kroppen av att inte kunna gå normalt så får man nacksmärtor av att ständigt böja på huvudet för att kolla i värmeskåp, kyl, lager. Ryggen tar stryk av tunga lyft (pommes frites kartonger, brödbackar, brickor m.m.). Huden är sällan vad den borde vara, som nämndes längre upp. Handleder protesterar av de monotona rörelserna i köket.

_

En historia. Något som hänt mer än en gång på snabbmatsrestauranger i Göteborgs-trakten är att fritöser vält över arbetare och orsakat massiva skador och naturligtvis otrolig smärta. Enligt representanter för Hotell- och Restaurangfacket (HRF) måste fritöser vara försänkta i golvet och det räcker inte med enbart spärrar på hjulen. Minsann! Av de alla ställen jag kollat detta på så är det inte en enda som har denna säkerhetsåtgärd. Snacka om att spela med folks liv!

Vi hatar att vara på arbetsplatsen! Med alla dess skador de ger på våra kroppar och liv. OCH BORGARJÄVLARNA HAR MAGE ATT SÄNKA ARBETSMILJÖVERKETS BUDGET MED 50 MILJONER!! Läs Cvaldas post om detta.

**********

Dagens låt: Helt Off – Jobba (lyssna) (text) (tanka album)
stämpla in somna bort
hoppas att dan är kort
chefen bara ger mig order
snackar massa skit och prackar på mig massa normer

Annonser