Detta inlägg var inte inplanerat att vara med. Men shit vad jag är tvungen att skriva efter att ha läst Kim Müllers inlägg! Har även snott lite därifrån hit, men läs hela på dennes blogg också! Inspiration! (vilket det ofta brukar vara på den bloggen, följ och läs!)

Hur dämpar man ångesten att man har ett skitjobb? Jo: fuskar allt vad det går! Varje litet andningshål från kontroll utnyttjas. Därav några tips på vad man kan sysselsätta sig med för skoj, främst på McDonalds, när man ändå måste sälja sitt liv:

– Hacka datorerna. Vissa personalrum har installerade paneldatorer som enbart visar reklam och jobbschemat. Zzzzz, fett tråkigt! Högerklicka > välj hjälp > skriv där in webbadress. Surfa loss! Denna youtube-video orsakade interna skämt på min arbetsplats i veckor.

Ett annat trick involverar “tröga tangenter” (tryck på shift upprepade gånger). Då kan man komma åt kontrollpanelen och på så vis skapa sig en ny användare. Prova också att starta i felsäkert läge (F8 under uppstarten) – kan förvisso kräva adminlösenord – men det är förvånande sällan det  finns.

Administratörssystemet för de stora pristavlorna gå att hitta på http://localhost (”den här datorn”), ofta utan krav på lösenord. Använd fantasin!

– Gör felbeställningar. Om en kund önskar exemelpvis sin Bic Mac utan gurka så slår kassan in detta elektroniskt och skickar in till köket. På äldre system går det finfint att beställa in 20 stora Coca-Cola med extra kött. Utförs helst när chefen får för sig att jobba “på golvet”/i köket. Kommer bli vansinnig på alla specialbeställnings-pip!

– Städ-supa. Stänga och städa restaurangen är mördande trist och skitirriterande att lägga sin fredagskväll på! Ta med en flaska sprit och go bananas bland milkshake-smakerna, läsken, glassen, mineralvatten, juicen och kolasåsen.

– Ta med egen musik. De flesta restauranger har musik i köket, alla ställen tillåter dock inte egen-brända CD-skivor (något som går att åtgärda med argumentet ”det förbättrar arbetsmiljön då det lättar upp humöret”). Sätt ihop din egen lista med på gränsen till obscena låtar (Alla som inte dansar är våldtäktsmän, Dunka mig gul & blå, Upp med fingret) som ändå inte riktigt kan avvisas av chefen. Sjukt kul när kassa och kök sjunger med inför bestörta kunder.

– Döp om saker. Något som även utesluter chefen från att jobba på golvet, han kommer inte förstå vad ni pratar om. McFish = Död Nemo. Instämplingsklockan = slavräknaren.  Konstig kund = Josef Fritzl/Helge Fossmo. Sänk tempot = ak4 (syftar till att annars skjuter man alla kunder). Fritösen = dödspoolen. Glass/milkshake-maskinen = sprutaren.

– Dansa på kassadisken. Funkar bara när det är rätt folktomt. Kunderna uppskattar det som roligt, chefen inte (vilket leder till att du inte får några repressalier, för ”kundens åsikt är viktigast!”).

– Busringa. När en chef är jävligt stressad ringer man från en mobil och säger att man är från den lokala tidningen och blivit tipsad om dålig arbetsmiljö, svartjobb på arbetsplatsen osv. Gärna många frågor så chefen blir nervös, är borta från att bevaka arbetarna en längre tid samt (i lyckosamma fall) börjar tänka på det istället för löneprocenten.

– Kurragömma maten. Placera ut cheeseburgare på de mest svårlokaliserade ställena. Vänta några veckor. Kommer lukta förjävligt och arbetare kommer att avsättas från köks- eller kassatjänst för att städa (vilket är slappare, mer självständigt samt att företaget förlorar på att ha instämplade som inte säljer något).

– Kurragömma arbetarna. En lek från barndomen som alla kan. Överge helt enkelt din station, helst när det är mycket att göra, och göm dig på den obskyraste platsen av restaurangen du kan komma på. Hitta på nån sanslös ursäkt (“Jag letade efter ketchup på taket”). Efter ett tag kommer chefen att märka att du är borta och leta efter dig. Det är då dina arbetskamraters uppgift att mata chefen med så mycket desinformation som möjligt – “hon gick för att byta sin skjorta!”. Den som längst tid lyckas undvika arbete vinner.

– Skitsnacksbingo. Denna lek är suverän på arbetsplatsträffar och andra möten på jobbet. Alla får ett kort var med olika standardord från chefen! Till exempel – “möjligheter”, “teamwork”, “familj”, “kundkontakt”, “lönsamhet” och annat banalt skitsnack som cheferna kör mer. Precis som i vanlig bingo så kryssar man av orden allt efter som chefen säger dom. Se gärna till att du visar tydligt att spelar bingo så du kan förmedla ditt förakt och ointresse för deras trista och poänglösa möten.

_

En historia. Äh, det finns tusen! (bara jag har erfarenhet av hälften av ovanstående) Och vet ni vad det bästa är? Chefen vet inte om en enda och vi fnissar bakom deras ryggar.

Vi hatar att vara på arbetsplatsen! Det är frustrerande att inte äga rätten att bestämma vad man ska göra, vad man ska säga, hur man ska se ut, vart man ska befinna sig etc. Vi är marionetter fastknutna till chefernas händer. Varje tråd vi kan klippa loss säger jag: ”heja!” och tar fram saxen ur bakfickan.

**********

Dagens låt:  M.I.A – Paper Planes (lyssna) (text) (tanka)
All I wanna do is BANG, BANG, BANG, BANG!
And click, KA-CHING!
And take your money

Annonser