Det här om att organisera sig på jobbet eller kanske bilda en facklig sektion.

Desto hårdare hållna arbetare – desto elakare arbetare. Watch out!

Det mesta är crap på arbetsplatsen, men vad gör man då? Ett första problem när man vill förena sig på arbetsplatsen är att man inte orkar. Jobbet kräver redan sådana stora portioner energi att du inte orkar kräva din rätt. Ett andra trubbel är de osäkra anställningarna (ofta provanställning) som gör att du kan få kicken de första 6 månaderna utan att chefen behöver ange skäl. Det vill säga – höj din röst, ställ krav och det är hej då!

Satsa på att få med alla, så många som möjligt. Detta är ett långtgående jobb med lågintensiv krigföring mot chefen. Vi mot dom (!!), aldrig arbetare + chef tillsammans. Våra fördelar är att vi jobbar tätt på golvet utan större inblandning från chefen. Ett enat och starkt arbetslag är svårt att knäcka.

Därav är det till hjälp att skapa intern jargong. Det är en del av McDonalds (och många andra företags) grejer att chefen ska vara ”polare” med sina anställda. Hell no! Snubben/kärringen som när som helst hugger dig i ryggen är ALDRIG din vän. Uteslut chefen ur gemenskapen, jag rekommenderar att börja detta via att använda härskartekniker.

Etablera normer och värderingar hos nyanställda. Inom snabbmatsbranschen är många unga och oerfarna och personalen byts ut ofta. Få de unga samt nya att tidigt förstå sitt värde, välkomna denne inom arbetslaget och markera tydligt vilka sociala regler som gäller (ex. att man skvallrar aldrig till chefen).

Man möter alltid på repression när man gör rätt och kommer framåt. Var beredd på det, försök förutse motaktionerna från arbetsledningen och planera åtgärder. Tappa här inte modet och viljan! När chefen inte får som chefen vill blir chefen sur (och ofta rent barnslig) och börjar slå emot er. Förstärk solidariteten arbetskamrater emellan och känn på hur starkt ni står enade.

En historia. Eller så ger man bara igen genom att systematiskt säga upp sig samtidigt från arbetsplatsen och orsaka arbetsbrist och produktionsnedgång. Sänk ditt eget arbetstempo till acceptabel nivå och få andra att följa ditt exempel. Uppmana subtilt till att sno allt som sitter löst.

Vi hatar att arbeta och sälja våra liv till någon annan. Löner som knappt går att leva på och chefer/franchiseägare som själva sitter i länets dyraste hus. Det är äckligt! NU JÄVLAR SKA DET JÄVLAS!

**********

Dagens låt: Skitsystem – Maktens murar rasar (lyssna) (text) (tanka)
Respektlösa svin
Exploaterar allt dom ser
Allting går åt helvete
Dom sitter där och ler
Öppna era ögon
Hämndens timme den är nu

Annonser